sportkeuring

Sportkeuring

Als geaccrediteerd sportarts ben ik lid van de Vereniging voor Sport en Keuringsartsen (SKA).


Zowel de individuele, niet-aangesloten sporter als de clubsporter kan in de praktijk terecht voor een Sportmedisch Onderzoek volgens de Vlaamse Aanbeveling (VASO).


Basissportkeuring:

Beperkt lichamelijk onderzoek: lengte, gewicht, hart- en longausculatie, nazicht rugcurve, liesbreuk,...

Vb. zaalvoetbal, volleybal, basketbal, ...Uitgebreide sportkeuring:

Volledig lichamelijk onderzoek: BMI, vetpercentage, long- en hartparameters, EKG in rust en bij inspanning op ergometerfiets, urineonderzoek, bloedonderzoek (facultatief en nuchter),...

Vb. competitieturnen, triatlon, wielrennen, diepzeeduiken, motorsport, ...

Is een sportmedisch onderzoek noodzakelijk?


Via www.sportkeuring.be kan je nagaan of een sportmedisch onderzoek noodzakelijk is op basis van gekozen sport, leeftijd, persoonlijke en familiale voorgeschiedenis.


Als een sportmedisch onderzoek aangeraden wordt of wanneer jouw sportfederatie het verplicht, krijg je een uitgebreide sportmedische vragenlijst. Vul die zo nauwkeurig mogelijk in. Je kan de ingevulde vragenlijst mij rechtstreeks elektronisch bezorgen vanuit de website of afdrukken en meebrengen.


Tijdens het sportonderzoek overloop ik met jou de ingevulde vragenlijst en dan volgt een algemeen en sportspecifiek lichamelijk onderzoek en in bepaalde gevallen een rust- en inspanningselektrocardiogram. Als de bijkomende onderzoeken zijn uitgevoerd, krijg je een advies dat kan variëren van geschikt, geschikt na verder onderzoek, met beperkingen (bvb. een brace dragen) of mits maatregelen (bvb. spierversterkende oefeningen), tot niet geschikt voor de gevraagde sport.


Wordt het onderzoek terugbetaald?


Niet door het Riziv maar sommige ziekenfondsen kunnen wel (gedeeltelijke) terugbetaling regelen. Vraag dit zeker na.


Meer informatie op www.sportkeuring.be.


Wat breng ik mee?


  • sportkledij (dames doen liefst een topje aan, handig voor het aanbrengen van zuigdoppen van EKG-toestel op borst en rug)
  • twee handdoeken
  • vaccinatiegegevens
  • iets om te eten (na een eventuele bloedname waarvoor je nuchter moet zijn)
  • iets om te drinken